Energie Slimme Meter 09-04-2025

Waarom zijn de energieprijzen zo hoog?

De energietarieven blijven hoger dan we de afgelopen jaren gewend waren. Maar waarom zijn de prijzen voor gas en stroom zo gestegen? Wat betekent dit voor jou als je energiecontract bijna afloopt?

Wat bepaalt de hoogte van energieprijzen?

Energieprijzen zijn afhankelijk van vraag en aanbod op de Europese energiebeurs. Energieleveranciers kopen hun gas en stroom daar in, en de prijzen kunnen per dag (voor gas) of per uur (voor stroom) variëren. De afgelopen jaren waren er veel verstoringen die de prijzen omhoog hebben geduwd.

Invloed van weersomstandigheden

De winter van 2020/2021 was kouder dan verwacht, en het voorjaar kwam later dan normaal. Hierdoor moesten de gasvoorraden langer worden gebruikt dan gepland. Om toekomstige tekorten te voorkomen, is besloten de gasvoorraden sneller aan te vullen, wat de vraag verhoogde.

Geopolitieke invloeden

Daarnaast heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een enorme impact gehad. Door de geopolitieke onzekerheid en de sancties op olie en gas zijn de prijzen flink gestegen.

Europese gasvoorraden

De Europese afspraken verplichten landen om hun gasvoorraden voor de winter minimaal voor 80% gevuld te hebben. Momenteel ligt de voorraad in Nederland rond de 21%, en dit moet voor 1 december op 80% staan. Deze maatregel zorgt voor meer stabiliteit op de energiemarkt, omdat het voorkomt dat de vraag naar gas te snel de voorraad uitput. Aan de andere kant zorgt de verplichting om altijd een bepaald niveau aan gasvoorraden te behouden ervoor dat de vraag gedurende het jaar hoog blijft, wat ook voorkomt dat de prijzen snel dalen. Het effect is dat gasprijzen stabieler blijven, maar niet veel kunnen fluctueren, zelfs niet als de vraag afneemt.

Stroom en gas in Nederland

In Nederland wordt veel elektriciteit opgewekt met gas, en dat heeft zijn invloed op de prijzen van zowel gas als stroom. De situatie is nu meer onder controle, maar we zitten nog niet terug op het prijsniveau van vóór de energiecrisis.

Wat te doen als je contract (bijna) afloopt?

Als je energiecontract bijna afloopt, zal je waarschijnlijk niet meer dezelfde tarieven betalen. De meeste energieleveranciers passen hun tarieven meerdere keren per jaar aan voor klanten die hun contract verlengen. Bij variabele contracten kunnen de prijzen zelfs maandelijks veranderen. Het gevolg? De tarieven blijven hoog.

Als je een vergelijker gebruikt, zie je dat de prijzen overal stijgen. Door de hogere inkoopprijzen voor gas en stroom worden alle contracten duurder. Er was zelfs een periode dat sommige energieleveranciers geen vaste contracten meer aanboden vanwege de hoge risico’s. Gelukkig is dat moment voorbij, maar de prijzen blijven stevig.

Wat nu? Vast of dynamisch energiecontract?

Als je het moeilijk vindt om te kiezen tussen een vast of dynamisch energiecontract, helpen wij je graag. Het voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je direct profiteert van dalende prijzen. Wanneer de marktprijzen voor energie dalen, merk je dit meteen op je rekening. Bij een vast energiecontract blijft de prijs nog lange tijd hetzelfde, zelfs als de marktprijs daalt. Dit werkt een beetje zoals met benzine: als de olieprijs stijgt, merk je dat meteen aan de pomp. Maar als de olieprijs daalt, duurt het vaak langer voordat de prijzen weer omlaag gaan.

Wil jij profiteren van de fluctuerende prijzen en besparen op je energiekosten? Stap over naar een dynamisch energiecontract bij easyEnergy en begin met besparen!

Hoeveel kan ik besparen?

Meer onderwerpen zoals dit: