Solar Hero Desktop 09-04-2025

Feiten en fabels over dynamische energie: Wat je echt moet weten

Dynamische energie klinkt misschien als iets ingewikkelds of onvoorspelbaars, maar is het dat ook? Er gaan veel misverstanden en fabels rond over dynamische energiecontracten. Word je echt altijd benadeeld door fluctuaties in de marktprijzen? Of is dit juist het slimme alternatief om te besparen op je energiekosten? In dit artikel ontkrachten we de belangrijkste fabels en geven we je de feiten die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken.

1. Dynamisch is niet hetzelfde als variabel

  • Feit: Dynamische energie is niet hetzelfde als variabel energiecontract.
  • Fabel: Dynamische energie is gewoon variabel, de prijzen veranderen immers ook.

Feitelijke uitleg: Bij een variabel energiecontract veranderen de prijzen meestal om de paar maanden. Bij een dynamisch energiecontract kunnen de prijzen elke uur veranderen, afhankelijk van vraag en aanbod op de energiemarkt. Bij easyEnergy betaal je de prijs die op dat moment geldt, op basis van de marktprijs van dat uur.

Dynamisch is easy!

2. Dynamische energie is te risicovol

  • Feit: Dynamische energie kan voordelig zijn, zelfs met fluctuaties in de prijzen.
  • Fabel: Dynamische energie is te risicovol, je weet nooit waar je aan toe bent.

Feitelijke uitleg: De prijzen voor dynamische energie fluctueren, maar zelfs tijdens de energiecrisis van 2021 lagen ze vaak onder het landelijk gemiddelde (61% voor gas en 85% voor stroom, volgens het CBS). Hoewel de prijzen soms tijdelijk hoger waren dan bij een vast contract, ben je er altijd van verzekerd dat je profiteert zodra de prijzen weer dalen. Grote prijsstijgingen duren meestal maar kort, en je hebt direct voordeel van prijsdalingen.

Het klopt dat de prijzen soms tijdelijk hoger waren dan bij een vast contract. Maar zodra de prijzen weer omlaag gaan, profiteer je direct van lagere tarieven. Zo blijft het altijd eerlijk.

Eerlijk is easy!

3. Je moet dagelijks de tarieven volgen

  • Feit: Je hoeft niet elke minuut de markt te volgen.
  • Fabel: Je moet dagelijks je uurtarieven checken om te profiteren van dynamische energie.

Feitelijke uitleg: Het is inderdaad voordelig om je energieverbruik af te stemmen op de goedkopere uren, maar je hoeft niet constant naar de tarieven te kijken. Er zijn gemakkelijke tips om in de goedkopere uren te verbruiken, zoals:

  1. Voorkom de spitsuren (06:00 – 10:00 en 17:00 – 22:00), deze zijn vaak duurder.

  2. In het weekend is stroom goedkoper dan op werkdagen.

  3. Check het weer: Zonnige of winderige dagen zijn meestal de goedkoopste momenten om stroom te gebruiken. Met handige websites, zoals het energieweerbericht van NED, kun je dit in de gaten houden.

Met slimme apparatuur, zoals een slimme stekker, kun je zelfs het laden van je auto automatisch afstemmen op de goedkoopste momenten.

Duidelijk is easy!

4. Dynamisch energie is puur winst voor de leverancier

  • Feit: Bij easyEnergy betaal je de werkelijke inkoopprijs, met een transparante opslag.
  • Fabel: “Bij dynamisch energie verdient de leverancier altijd meer.”

Feitelijke uitleg: In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, verdienen wij niet aan jouw verbruik. Bij easyEnergy betaal je de inkoopprijs van energie, maar we rekenen wel een transparante opslag bovenop de inkoopprijs. Deze opslag is bedoeld om de kosten van de levering te dekken, net zoals andere energieleveranciers vaste leveringskosten rekenen. 

Transparant is easy!

Dus, is dynamisch energiecontract voor jou de beste keuze?

Er zijn veel misverstanden over dynamische energie, maar de feiten spreken voor zich: met een dynamisch energiecontract betaal je de marktprijs en profiteer je van de fluctuaties, zodat je kunt besparen. Hoewel het even wennen kan zijn, biedt het flexibele energieverbruik jou de mogelijkheid om te besparen wanneer de prijzen laag zijn, en je hebt de controle over je energiekosten.

Klaar om de overstap te maken naar een dynamisch energiecontract? 

Stap vandaag nog over naar easyEnergy en ontdek hoe dynamisch energie je kan helpen besparen!

Hoeveel kan ik besparen?

Meer onderwerpen zoals dit: