Windenergie 26-03-2025

Duurzame energie: wat is dat nu eigenlijk?

In Nederland gebruiken we steeds meer stroom, vooral door de opkomst van elektrische auto’s en het groeiende aantal elektrische apparaten in huis. Gelukkig is een groot deel van die energie afkomstig uit duurzame bronnen, zoals zon, wind en water. Maar wanneer is energie nu precies ‘groen’ of ‘duurzaam’? En hoe kun jij profiteren van deze duurzame bronnen, terwijl je ook je energiekosten omlaag brengt?

Bij easyEnergy maken we het je makkelijk om slimme keuzes te maken. Met ons dynamisch energiecontract kun je bijdragen aan een groenere toekomst. Wij leggen je uit wat duurzame energie precies inhoudt, hoe dynamische energie werkt, en hoe je er het meeste uit kunt halen.

Betekenis duurzame energie

Duurzame energie komt van bronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu en die steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit is belangrijk, want fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, zijn niet oneindig voorradig.

Door steeds meer duurzame energie te gebruiken, vervangen we vervuilende fossiele brandstoffen door minder schadelijke energiebronnen. Dit helpt de impact op het milieu te verminderen. We noemen dit de energietransitie: het proces waarbij we fossiele energie steeds meer vervangen door duurzamere alternatieven.

Duurzame energie in cijfers

In de EU was bijna 47% van de opgewekte elektriciteit in 2024 afkomstig van duurzame bronnen, volgens Eurostat. In Nederland ligt dat percentage zelfs rond de 50%, met windenergie als de grootste bron. Dit betekent dat we op de goede weg zijn richting een duurzamere toekomst, waar dynamische energiecontracten een belangrijke rol kunnen spelen.

Welke duurzame energiebronnen zijn er?

In Nederland gebruiken we vooral drie soorten duurzame energiebronnen: windenergie, zonne-energie en waterkracht. Elke bron heeft zijn eigen manier van werken, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn goed voor het milieu en helpen ons de energietransitie te maken.

Windmolens

Als je vroeger vaak tegen de wind in moest fietsen, weet je dat het in Nederland regelmatig hard waait. En die wind zet je energie om! Windmolens zetten de kracht van de wind om in elektriciteit. Net zoals je fietslicht vroeger brandde door de dynamo die draaide langs je band, zorgt de draaiende molen ervoor dat er stroom wordt opgewekt. Nederland heeft windmolens op land en op zee, en de windmolens op de Noordzee leveren veel meer stroom, wat bijdraagt aan een duurzame energievoorziening.

Zonnepanelen en zonnecollectoren

Een andere populaire manier om duurzame energie op te wekken is via zonnepanelen en zonnecollectoren. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, terwijl zonnecollectoren de zonnewarmte gebruiken om energie op te wekken. Wat deze twee opties zo mooi maakt, is dat je ze zelf kunt inzetten! Met zonnepanelen op je dak kun je zelf duurzame stroom maken voor je huishouden. Met die energie kun je bijvoorbeeld je warmtepomp aansteken en ook je verwarming verduurzamen. Lees meer over dynamische energie en zonnepanelen.

Waterkrachtcentrales

Waterkrachtcentrales gebruiken stromend of vallend water om energie op te wekken. De turbines in deze centrales draaien door het water, net zoals een windmolen door de wind draait. In Nederland hebben we wel een paar waterkrachtcentrales, maar omdat we hier niet veel bergen of rivieren hebben, kunnen we niet veel gebruikmaken van deze bron. In landen met bergen, zoals Noorwegen, is waterkrachtcentrales veel gebruikelijker.

Dynamische energie: draag bij aan een groene toekomst

Dynamische energie is een perfecte match met duurzame energie. Waarom? Omdat de prijzen van dynamische energie afhankelijk zijn van vraag en aanbod op de energiemarkt. Dit wordt vaak beïnvloed door hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. Op momenten dat er veel zon of wind is, is er veel duurzame energie beschikbaar, wat de prijs van energie verlaagt. 

Als je een dynamisch energiecontract hebt, kun je profiteren van deze lage prijzen. Zo kun je niet alleen helpen de belasting op het milieu te verlagen, maar ook je eigen energieverbruik slimmer plannen en kosten besparen. Dit maakt dynamische energie niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ontdek alle voordelen van dynamische energie.

Waarom willen we zo graag duurzame energie?

We gebruiken steeds meer elektrische apparaten. Niet alleen auto’s, maar ook laptops, smartphones, smartwatches. Je hebt ze vast allemaal in huis. Hoewel deze apparaten steeds energiezuiniger worden, verbruiken ze nog steeds flink wat stroom. Vroeger werd al deze energie opgewekt met fossiele brandstoffen. Het probleem daarbij is dat fossiele brandstoffen schadelijk zijn voor het milieu en dat de voorraden opraken.

Dynamische energie biedt een slimme manier om te besparen door in te spelen op de fluctuaties in de energieprijzen, die vaak worden beïnvloed door hernieuwbare energiebronnen. Door deze prijsschommelingen optimaal te benutten, kun je je energiekosten verlagen. En als bijkomend voordeel draag je ook bij aan een duurzamere toekomst, aangezien dynamische energie bijdraagt aan de energietransitie van fossiele naar hernieuwbare energie.

Duurzaam én voordelig met easyEnergy

Bij easyEnergy maken we het eenvoudig om te besparen en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Met onze dynamische energiecontracten krijg je 100% groene stroom en inzicht in je stroomprijzen per uur. Zo profiteer je niet alleen van lagere energiekosten, maar draag je ook bij aan de energietransitie naar hernieuwbare energie.

Stap vandaag nog over naar een dynamisch energiecontract bij easyEnergy en begin met besparen op je energierekening!

Hoeveel kan ik besparen?

Meer onderwerpen zoals dit: