Overweeg je zonnepanelen, of heb je ze al op je dak liggen? Dan vraag je je vast af hoe je daar het meeste uit kunt halen. Is een dynamisch energiecontract een slimme keuze, of pakt dat juist minder gunstig uit? Hoe zit het met salderen, terugleveren en de energiekosten die erbij komen kijken?
Die twijfels zijn heel begrijpelijk. Bij easyEnergy houden we van helderheid. Dynamische energie kan je veel opleveren, maar het hangt af van jouw situatie en hoe je jouw verbruik slim inzet. Wij leggen je stap voor stap uit hoe het werkt en wat het jou kan opleveren, eenvoudig en eerlijk.
Waarschijnlijk heb je er al van gehoord: dynamische energie. Maar wat betekent het nou echt? Het is simpel gezegd energie waarvan de prijs meebeweegt met de markt. Voor stroom betekent dat: de prijs verandert elk uur. Voor gas verandert de prijs dagelijks.
Waarom? Omdat de kosten afhankelijk zijn van vraag en aanbod. Op momenten dat er veel wind en zon is, bijvoorbeeld overdag, zijn de prijzen vaak laag. Is de vraag hoog, zoals ’s avonds wanneer iedereen thuis is, dan stijgen de prijzen. Dit klinkt misschien als een nadeel, maar juist hierdoor kun je tot wel 30% besparen in vergelijking met een vast of variabel contract. Dit komt doordat je geen risicopremie betaalt, en door je verbruik slim af te stemmen op de goedkopere uren kun je aanzienlijk besparen.
Met een dynamisch energiecontract betaal je dus precies wat het op dat moment kost. Niet meer, niet minder. Wil je weten hoe dit precies werkt en waarom het voordeliger kan zijn? Lees dan verder op onze pagina over dynamische energie.
Veel mensen met zonnepanelen vragen zich het volgende af: hoe werkt salderen en terugleveren bij een dynamisch energiecontract? Dit is een belangrijke vraag, want het beïnvloedt direct hoeveel je betaalt én terugkrijgt. En met het einde van de salderingsregeling in 2027, wordt het alleen maar relevanter.
Salderen en terugleveren worden vaak met elkaar verward, terwijl het eigenlijk twee heel verschillende processen zijn. En om het nog iets ingewikkelder te maken, werkt salderen en terugleveren bij een dynamisch energiecontract net iets anders. Maar geen zorgen, we leggen het je zo easy mogelijk uit.
Salderen gaat over het verrekenen van de stroom die je teruglevert aan het net met de stroom die je verbruikt. Dit gebeurt op jaarbasis, en de saldering zorgt ervoor dat je de (energie)belasting voor de stroom die je zelf hebt teruggeleverd kunt terugkrijgen. Het belangrijkste bij salderen is dat de hoeveelheid stroom die je zelf opwekt, wordt weggestreept tegen je verbruik.
Terugleveren is het proces waarbij je de overtollige stroom die je niet zelf gebruikt, teruggeeft aan het net. Dit gebeurt per uur, zodra je zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment nodig hebt. Bij een dynamisch energiecontract krijg je voor de stroom die je teruglevert de actuele marktprijs per uur, wat betekent dat de vergoeding voor je teruggeleverde stroom kan variëren. Er is dus geen vaste terugleververgoeding, zoals bij een vast contract. Het tarief verschilt afhankelijk van vraag en aanbod op de energiemarkt.
In het kort werkt het als volgt: met een dynamisch energiecontract krijg je voor teruggeleverde stroom hetzelfde tarief als je betaalt voor je afgenomen stroom. Maar, het tarief verschilt per uur!
Stel je voor: het is 14:00 uur, de zon schijnt en de vraag naar stroom is laag. Je krijgt bijvoorbeeld slechts €0,12 per kWh voor je teruggeleverde stroom. Het slimste in dit geval is om de stroom direct te verbruiken, door bijvoorbeeld een wasje te draaien. In de avond is de vraag hoger, dus dan krijg je meer terug: bijvoorbeeld €0,25 per kWh.
Op een sombere avond, als de vraag hoger is, krijg je dus een betere prijs voor je teruggeleverde stroom.
Zoals je kunt lezen, kunnen zonnepanelen voordelen hebben in combinatie met dynamische energie. Maar zoals je ook kunt lezen, brengt dit ook uitdagingen met zich mee. Bij easyEnergy houden we van eerlijkheid, dus we belichten zowel de zonnige kanten als de uitdagingen.
1. Direct besparen met slimme keuzes
Dynamische energie geeft je de kans om precies te profiteren van lage tarieven op momenten dat de vraag laag is. Heb je zonnepanelen? Dan kun je jouw opgewekte stroom gebruiken wanneer de zon volop schijnt, wat betekent dat je minder afhankelijk bent van prijzige stroom uit het net.
2. Eerlijke en transparante tarieven
Bij dynamische energie betaal je precies wat de markt bepaalt, inclusief een piepkleine inkoopvergoeding. En dat geldt ook voor de stroom die je teruglevert, inclusief een kleine teruglevergoeding. Geen addertjes onder het gras, gewoon eerlijke en transparante afspraken.
3. Maximaal voordeel met een thuisbatterij
Heb je een thuisbatterij? Dan kun je het meeste uit je dynamische energiecontract halen. Door je overtollige zonnestroom op te slaan wanneer de prijzen laag zijn, kun je deze later gebruiken of terugleveren wanneer de prijzen hoger zijn. Zo profiteer je van de beste tarieven, zonder afhankelijk te zijn van het moment van de dag!
1. Lage prijzen op zonnige momenten
Als de zon schijnt, leveren veel huishoudens tegelijkertijd stroom terug, wat de prijs kan drukken. Dit betekent dat je voor teruggeleverde energie soms minder krijgt dan op andere momenten. Maar zelfs op de goedkopere momenten ligt de prijs vaak nog boven die van vaste contracten. En in het voor- en najaar, of met panelen die op het oosten of westen staan, kan het juist voordeliger zijn.
2. Je moet je verbruik plannen
Dynamische energie vraagt om een stukje bewustwording. De grootste voordelen behaal je als je energie gebruikt op momenten dat de tarieven laag zijn. Voor sommigen is dat een leuke uitdaging, voor anderen kan het iets meer flexibiliteit vragen.
3. Terugleveropslag
Lever je stroom terug? Dan betaal je een opslag van 1,21 ct/kWh (BTW inbegrepen). Deze terugleveropslag betaal je maandelijks over het verschil tussen het verbruik en de teruglevering. Dit is een vergoeding voor de kosten die het terugleveren met zich meebrengt, zodat huishoudens zonder zonnepanelen hier niet voor hoeven te betalen. Wel zo eerlijk, toch?
Dus, is dynamische energie met zonnepanelen iets voor jou? Het hangt allemaal af van jouw specifieke situatie en dat maakt het best een beetje ingewikkeld. We proberen het zo easy mogelijk samen te vatten.
Verbruik je meer dan dat je opwekt? Dan kun je met dynamische energie goed profiteren van de lage tarieven op momenten dat de vraag naar energie laag is. Zo kun je je verbruik verschuiven naar de goedkopere uren, en zo veel mogelijk van je eigen opwekking gebruiken. Hierdoor bespaar je op je energiekosten.
Wek je meer op dan je verbruikt? Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, krijg je voor je teruggeleverde stroom de dynamische uurprijs. Dit kan een stuk voordeliger zijn dan de vaste terugleververgoedingen van traditionele aanbieders, die vaak laag zijn.
Als je als combi-klant stroom verbruikt én teruglevert, betaal je terugleveropslag over je netto verbruik per maand. Maar het mooie is: met zonnepanelen is je verbruik vaak lager, omdat je veel van je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken .
Met easyEnergy krijg je de volledige controle over je energieverbruik. Geen verborgen kosten, geen gedoe. Alleen eerlijke, transparante tarieven die je de kans geven om te besparen. Ongeacht of je zonnepanelen hebt: met ons betaal je precies wat de markt vraagt, op het moment dat het voordelig is.
We begrijpen het als je nog vragen hebt of ergens over twijfelt. Geen zorgen! Mail ons of stel je vraag aan onze chatbot Isa.
Klaar om te besparen? Stap vandaag nog over, wij regelen de overstap voor je!