1 september 2022
Stroom. Gas. Ellende. De groeipijnen van onze (Europese) energietransitie zijn vlijmscherp. Je leest en hoort overal dat niemand de huidige ontwikkelingen ooit voor mogelijk hield. Toch is het onze realiteit. Vanuit easyEnergy willen we je in elk geval wat achtergrond geven, zodat je beeld hebt bij het totaalplaatje. Hieronder lees je welke zaken allemaal impact hebben.
Ze leggen bloot hoe het steeds belangrijker wordt om op nieuwe manieren te kijken naar energie. De vraag is allang niet meer ‘welke leverancier heeft het zogenaamd goedkoopste contract voor me’, maar eerder ‘wat is er nodig om die hevige groeipijnen niet langer te laten duren dan nodig’.
Er is geen pasklare oplossing, maar graag zetten we met onze klanten belangrijke stappen door slimmer verbruik te stimuleren en te belonen. Op die manier kunnen we energie weer zo snel als mogelijk op een toekomstbestendige manier betaalbaar maken. Helaas blijft buiten kijf dat de markt pijnlijke energiekosten met zich meebrengt.
De voordelen ten opzichte van vaste of variabele contracten kun je op onze website nogmaals rustig doornemen. Maar dat bepaal je uiteraard helemaal zelf. Hieronder in elk geval meer over de zaken die onze energieprijzen beinvloeden.
Er speelt op dit moment van alles en de termijnhandel prijzen zijn enorm volatiel. De oorlog in Oekraïne, de bijbehorende sancties en Rusland dat ook nog stopt de gaslevering aan o.a. Duitsland, Nederland en Italië had al een enorm prijsopdrijvend effect.
Vervolgens neemt de vraag naar kolen toe, want de kolencentrales moeten weer meer stroom opwekken om de gascentrales wat te ontzien. De enorme hitte in heel West-Europa leidde tot extra verbruik door airco’s en koelingen, terwijl de zonnepanelen nu juist minder effectief zijn dan bij koelere temperaturen. Bovendien is er relatief weinig wind en juist de wind is een veel belangrijkere factor voor de opwek van duurzame energie dan zonnepanelen.
Daarnaast dalen in hele Europa de rivieren. Daardoor is er minder koelwater voor de daaraan gelegen centrales. Ook kunnen de transportschepen slechts zo’n 30% van de reguliere vracht transporteren vanwege die lage waterstand. Zo kunnen en veel minder kolen worden aangeleverd en stijgt de prijs.
Daarop volgend: de laatste weken is er veel onderhoud aan veel kerncentrales in Frankrijk vanwege storingen of periodieke onderhoudsprogramma’s, waardoor veel minder stroom geleverd wordt.
En om de gasvoorraden te vullen is de internationale druk op de gasprijzen enorm hoog en leidt dit nog eens tot extra stijging van de gasprijzen.