Als klant van easyEnergy reken je jouw energieverbruik af tegen de daadwerkelijke, flexibele markttarieven. Per maand rekenen we de werkelijke verbruikskosten van gas en groene stroom direct af. Wel zo transparant en eerlijk.
De ervaring leert dat je goedkoper uit bent als je flexibel energiecontract hebt in plaats van een vast contract voor de lange termijn, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek van consultancybureau Roland Berger, gepubliceerd in het Algemeen Dagblad (13 februari 2018).
Bekijk onderzoekBij easyEnergy betaal je maandelijks jouw werkelijke verbruik van gas en groene stroom. Je betaalt dus niet iedere maand een vast voorschotbedrag.
Ja, de maandafrekeningen kunnen van elkaar verschillen, omdat je jouw verbruik tegen flexibele tarieven afrekent. In de zomer gebruikt een gemiddeld Nederlands huishouden bijvoorbeeld minder gas dan in de winter en is de marktprijs voor stroom relatief goedkoper. Hierdoor kan de maandrekening in de wintermaanden hoger uitvallen dan in de zomer.
Dat is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. In de zomer zal je verbruik lager zijn dan in de winter. In 2021 waren de energietarieven in de wintermaanden hoger dan in de zomermaanden. Een combinatie van hoger verbruik en hogere energietarieven in de wintermaanden zorgt voor een duidelijk verschil.
Ja, we hebben voor het gemak een voorbeeld toegevoegd.
Voor gas zal de gemiddelde marktprijs per maand globaal tussen de 100 en 180 cent per m3 bewegen. Als je dat vergelijkt met de totale energiebelasting op gas (59,266 ct/m3 incl. BTW), is dat relatief weinig. Deze vaste kosten aan energiebelastingen worden gelijk verdeeld via je 12-maandelijkse voorschotten, gedurende het jaar. Doordat het gasverbruik gedurende het jaar wel veel varieert, zal de maandnota in de winterperiode tussen de 10 en 30 procent per maand afwijken van de maandafrekening in de zomer. In de zomer betaal je veel minder en in de winter wat meer. Je kunt natuurlijk in de winter besparen, als je je verbruik weet te verminderen.
Voor stroom zal de gemiddelde marktprijs per maand globaal tussen de 20 en 40 cent per kWh bewegen. Als je dat vergelijkt met de totale energiebelasting op stroom (15,245 ct/kWh incl. BTW), is dat relatief weinig. Bij een gemiddeld maandverbruik van circa 300 kWh varieert de nota voor stroom in de praktijk daardoor meestal slechts enkele euro’s per maand.