Net als andere energiebedrijven kopen wij in op de beurs. Het grote verschil is dat wij deze inkoopprijs 1-op-1 doorgeven aan jou. Je energierekening bij easyEnergy is als volgt opgebouwd:
Vaste leveringskosten van maandelijks 5 euro per aansluiting. Neem je gas en groene stroom af, dan heb je dus 2 aansluitingen (10 euro BTW inbegrepen).
Variabele leveringskosten (verbruikskosten) voor de actuele inkoopprijs inclusief een opslag van 2,178 ct/kwh (BTW inbegrepen) voor stroom en 12,705 ct/m3 (BTW inbegrepen) bij gas.
Vergroening van de stroom (GvO): voor groene stroom uit 100% Europese wind rekenen we slechts 0,507 ct/kWh (BTW inbegrepen)
Transportkosten: kosten voor het transport van het gas naar je woning. Voor 2025 is dit gemiddeld 1,903 ct/m3 (BTW inbegrepen), maar dat kan afwijken afhankelijk van het volume gas dat we verwachten dat je afneemt.
Terugleveropslag: Lever je stroom terug? Dan betaal je een opslag van 1,21 ct/kWh (BTW inbegrepen). We berekenen deze opslag maandelijks over het verschil tussen je verbruik en teruglevering.
Op je energierekening worden dus ook kosten in rekening gebracht die voor élke energieleverancier verplicht zijn. Dit zijn onder andere:
Overheidsheffingen: energiebelasting en de vermindering energiebelasting. Die vermindering is 635,19 per jaar (BTW inbegrepen) en krijg je wanneer er iemand woont of werkt op het adres waarvoor je energie aanvraagt. De Energiebelasting is 12,286 ct/kWh (BTW inbegrepen) voor stroom en 69,957 ct/m3 (BTW inbegrepen) voor gas.
Netbeheerkosten: ook wel aansluit- en transportkosten genoemd, oftewel de kosten van de netbeheerder die via je energierekening in rekening worden gebracht.
De tarieven van stroom veranderen per uur, de prijzen voor gas per dag. Een overzicht van de actuele en historische inkooptarieven per kWh (stroom) en m3 (gas) vind je op de pagina Energietarieven.
Energieprijzen zijn continu in beweging. Hierdoor kan de energieprijs het ene uur voor stroom en de ene dag voor gas goedkoper of duurder zijn dan het andere uur en de andere dag. Door te verbruiken op de gunstige prijsmomenten kun je extra besparen op energiekosten. Doe je dat niet, dan ben je vaak nog steeds goedkoop ten opzichte van vaste energietarieven.